Een bijzonder bord, met de rand naar boven
geplooid, voor het Parijse sterrenrestaurant
Le Meurice van chef Alain Ducasse laat de
vakmensen bij Studio Pieter Stockmans extra
zwoegen. Maar geen enkele uitdaging is de studio
te veel. “Ons porselein is dunner dan servies dat
machinaal gemaakt wordt. We kunnen grotere
borden maken dan de standaard formaten”, zegt
zaakvoerder Widukind Stockmans. “We dagen
onszelf steeds uit om verder te gaan in onze
ontwerpen. Handwerk is een proces van trial en
error. Elk detail en elke stap moet juist zijn. Elk bord,
elk stuk dat we maken, gaat door zeventien paar
mensenhanden. Niks gebeurt hier machinaal. De
enige ‘machine’ die we hebben, is de oven waarin
het porselein gebakken wordt. Al de rest is puur
handwerk. Handwerk en vakmanschap is geen
exacte wetenschap. Het vraagt kennis, ervaring
en veel geduld. Klanten vragen bovendien
steeds meer unieke stuks om hun gasten een
totaalbeleving te kunnen bieden. Dat maakt het
juist boeiend en dat is onze sterkte. We zijn er
trots op dat ook wij met onze ontwerpen vaak
de chef inspireren om tot het uiterste te gaan
en dat fantastische gerecht speciaal voor ons
serviesgoed met liefde te ontwikkelen.” Ontwerpen
ontstaan vaak onverwacht en spontaan door
inspiratie uit het dagelijks leven en de natuur.” Piet
Stockmans ontwerpt nog steeds met veel passie
en gedrevenheid. Hij laat zich vooral leiden door
vrij werk. Piet gaf 25 jaar geleden zijn kennis en
liefde voor het product door aan ontwerper Frank
Claesen. Dit jubileum zal dit najaar in de kijker
worden.
Studio Pieter Stockmans
Zet regelmatig de deuren open
C-mine 100 -3600 Genk
De openingsuren van de shop en de expo vind je op
www.studiopieterstockmans.com