Turkse koffi e, traditioneel gedronken in de
Arabische wereld, de Balkan en de Kaukasus,
wordt volgens een bijzondere methode gemaakt.
Fijngemalen bonen worden samen met water
gekookt in een cezve, een koperen kannetje met
een lange steel. De koffi ebonen die gebruikt
worden voor Turkse koffi e zijn kort gebrand en
worden zeer fi jn gemalen. “Ik gebruik hiervoor
Arabica bonen uit Brazilië. Niet iedereen weet dit,
maar de rauwe koffi eboon is groen van kleur. De
bonen moeten gebrand worden voor je ze tot
koffi e kan malen. De rauwe Arabicabonen gaan
in de brander waar ze op een temperatuur van
230° kort gebrand worden. De bonen worden vers
gemaald, net voor ze naar de klant vertrekken.”


Sinan KaraoÄŸlu geraakte als kind geïnspireerd
door koffi e nadat hij er een spreekbeurt over
gaf. “Ik verslond boeken over koffi e en zocht uren
online naar info over koffi e branden. Ondertussen
stampte ik in de Gieterijstraat de microbranderij
Godin Coffee uit de grond. Vooral de Turkse
koffi e gaat bijzonder goed. Belgen hebben in
vergelijking met Nederland en Duitsland geen
echte koffi ecultuur.” Sinan werkt met een selectie
koffi ebonen uit 25 verschillende landen van Costa
Rico tot Guatemala, Mexico en Ethiopië. “Elke boon
is anders en elke boon heeft dan ook een andere
brandtijd nodig. De ene boon wordt gebrand op
180 graden en de andere op 230 graden. Ook de
tijdsduur is telkens anders. Het was een bijzondere
leerschool de voorbije jaren. Maar ondertussen
zit het me in de vingers en werkte ik voor elke
boon een afzonderlijk programma uit dat het
brandproces standaardiseert.” Zo zorgt Sinan
voor de eerste stappen naar de perfecte tas
koffi e. Daarna is het aan de barrista om de juiste
boon voor zijn of haar koffi e te kiezen, deze à la
minute te malen en de lekkerste koffi e te maken.

Godin Coffee Roastery 
Atelier enkel te bezoeken op afspraak
Gieterijstraat 106 - 3600 Genk
www.godincoffee.com