Uit liefde voor Scandinavisch design en de
Scandinavische tafelgewoonten ontstond met
Rosendal in de Vennestraat een bijzonder project.
Gilberte Claes combineert er een galerij,
desembakkerij en specialiteitenwinkel tot één
duurzaam geheel.

De basis van Rosendal gaat vijftien jaar terug.
Interieurarchitect en meubelontwerper opende
in de Vennestraat Galleriet, een eigentijdse galerij
waar ze haar liefde voor Scandinavië toonde. De
eerste tentoonstelling in Galleriet was er eentje
rond multiculturele broodplanken met bijhorend
brood. “Brood is een zeer universeel gegeven
en toch is het in elke cultuur anders. Turkse
pide is totaal anders dan het Scandinavisch
knäcke. Maar we kennen wel allemaal brood.”
Ook de jaren nadien ontwierp Gilberte allerlei
gebruiksvoorwerpen rond de tafelcultuur, zoals
bewaarpotten waar steen uit de terril in verwerkt
zit, een theeset volgens de Taiwanese theeceremonie,
een marmeren bord waar je de
perfecte pasta in serveert.

De rode draad in haar werk is tafelen, maar
dan met de Scandinavische gedachte in het
achterhoofd. “Ik vind de waarden achter samen
tafelen bijzonder. Lekker eten is daarbij essentieel.
In Scandinavië ga je niet snel uit eten, maar
nodig je mensen thuis uit om zelf een tafel vol
lekkers te maken. Dat is pure vriendschap.” En zo
ontstond ook geleidelijk aan Rosendal met eerst
een biomarkt, waar de zuurdesembakkerij een
logisch gevolg op was. “Met de bakkerij willen we
terug naar de basis en de tijd nemen om een
goed product te brengen. Daarnaast werken we
ook samen met het Deense bedrijfje Fangst dat
uitzonderlijk goede sardines en vis uit de Noorse
wateren in blik brengt. Bij Rosendal willen we
mensen verrassen en dingen laten ontdekken
die ze niet verwachten in een puur en eenvoudig
kader. En zo vallen alle puzzelstukjes stilaan
samen.”

 

Rosendal Ost & Brød 
Open op donderdag en vrijdag van 8-16u en op zaterdag van 8-17u
Vennestraat 187 - 3600 Genk 
www.galleriet.be