Lieke Lenaerts is onderzoeker en doctoraatstudente aan LUCA School of Arts in Genk. Als designer legt ze de link tussen ambacht en cultureel erfgoed. Dat brengt haar ook in Bokrijk waar ze workshops stukmarmer geeft.
Weinig mensen zullen al gehoord hebben van stukmarmer of imitatiemarmer. Wat is het?
“Stukmarmer of ook ‘scagliola’ genoemd, is een imitatietechniek voor marmer. Het was in populair in de barokperiode in Europese landen als Italië en Spanje. Bij ons kenden we wel schilderingen op hout of muur met een marmerpatroon. Maar bij stukmarmer maak je een imitatiesteen die ook koud aanvoelt en die je kan bewerken als marmer. Als je er goed in bent, zie je het verschil niet. In kerken en paleizen werd vaak het echte marmer tot op ooghoogte gebruikt en de rest was imitatie. Dat was goedkoper.”
Met welke materialen werk je om dit te maken?
“Je voegt drie basismaterialen samen: gips, huidenlijm en pigment. Hierdoor verkrijg je een vloeibare massa met als voordeel dat je het in alles kan vormgeven. Tegenwoordig is het stukmarmerambacht ook wel duurder. Er kruipt zeer veel tijd in.”
Wat maak je er zoal mee?
“Het is een flexibele techniek die je kan gebruiken in decoratie van muren, beeldhouwwerken, siertafels en meer. Ik maak er tijdens mijn workshops kleine decoratiestukken mee zoals een schaal of onderzetter. Zo hebben de deelnemers iets leuks om mee naar huis te nemen.”
Je studenten van LUCA werkten ook met deze techniek. Geslaagde opdracht?
“Ze combineerden workshops stukmarmer én weeftechnieken. Daarna gingen ze met deze oude ambachten aan de slag. Het is zeer verrassend om te zien hoe ze het ambacht in ere houden en er tegelijk iets compleet anders mee doen. De opdracht was zeker geslaagd! Je kan de resultaten in een rondreizende tentoonstelling.”
Meer info over stukmarmer? www.studioliekeli.com
Expo LUCA-studenten bekijken?
In oktober in LUCA (C-mine) en in november in het Werkhuis (Genk-Centrum)
Meer info op www.visitgenk.be/stielmagazine