Het moeilijkste in fietsparadijs Limburg? Kiezen tussen de vele prachtige fietsroutes die de provincie rijk is. Alleen al vanuit Genk zijn de mogelijkheden legio. Wij haalden onze fietsen van stal en kozen voor een stevige trip langs prachtige natuur. Nee, geen zondagstochtje, wel een fikse tocht van zo’n 60 km door een afwisselend en glooiend landschap: van De Wijers tot de fruitranken van Haspengouw. Ideaal voor wie graag een tandje bijsteekt.
We starten in het uitgestrekte vijverlandschap De Wijers. Hier fiets je langs, op en zelfs door het water. Vlakbij knooppunt 91 trap je meer dan 200 meter dwars door een vijver met de waterspiegel, zwanen en andere watervogels op ooghoogte. Een heel bijzondere ervaring!
Onze fietskaart stuurt ons door De Maten, één van de oudste natuurgebieden van Vlaanderen. Je fietst tussen open heidevelden en nog meer vijvers en vennen. Het is nog vroeg in de ochtend en we nemen alle tijd om naar de vogels te kijken vanop een bankje in het groen.
Zintuiglijke route
Na een poosje zien we de mijnschachten van C-Mine opdoemen. We passeren de gezellige Vennestraat, een echte must voor foodies. We slaan wat lekkers in voor onderweg en fietsen gezwind richting Kattevennen waar we onze longen volzuigen in de monumentale bossen. Opeens weet je weer hoe dennen geuren… Wat is dit een zintuiglijke route!
Via een prachtig pad bereiken we knooppunt 251: de Lieteberg, net als Kattevennen één van de toegangspoorten tot het Nationaal Park Hoge Kempen. We parkeren onze fiets en klimmen naar een mooi uitkijkpunt over een purperen bloemenzee. Nog eventjes en de heide is op zijn mooist. In de verte grazen paarden, de stilte is oorverdovend.
We wanen ons in de Provence
We verlaten het ‘groenste snoepje van Vlaanderen’ en trappen richting Bilzen waar we het Albertkanaal oversteken. Een paar pedaalslagen verder komen we aan in Alden Biesen, aan knooppunt 68. Als je niet gehaast bent, moet je deze indrukwekkende landcommanderij zeker bezoeken. Een erfgoedparel met een rijk verleden.
We zijn nu onmiskenbaar in Haspengouw, beter bekend als de fruitstreek. In het voorjaar fiets je hier tussen de bloesems. Nu hangt het rijpe fruit te blozen in de augustuszon, bijna klaar om geplukt te worden. We merken het ook aan onze kuiten dat we in het zuiden van Limburg zijn. Het glooiende landschap heeft een paar stevige klimmetjes in petto. Tot onze verrassing stellen we vast dat de wijnbouw hier serieus aan het boomen is. Wanneer we door de glooiende wijnvelden richting Riemst trekken, wanen we ons op vakantie in de Provence. In een nabijgelegen wijndomein verwennen we onze smaakpapillen met een lokaal wijntje terwijl we uitkijken over een magnifiek landschap. Het zen-gevoel raakt ons diep. Veel idyllischer kan je het niet hebben.
Proeven van het goede leven in Kanne
Via knooppunt 557 naderen we de grensstreek en de Brug van Vroenhoven, een architecturaal hoogstandje over het Albertkanaal waar op 10 mei 1940 de Tweede Wereldoorlog losbarstte. Het belevingscentrum belicht de geschiedenis van de brug en dompelt je onder in het oorlogsverhaal.
Na een korte pauze zetten we koers richting eindbestemming, nabij knooppunt 402: het witte mergeldorpje Kanne, in het dal tussen de Sint Pietersberg en de Muizenberg. Het perfecte genietplekje na een lange dag op de trappers. Morgen bezoeken we de mergelgrotten en Maastricht. Vandaag doen we nog maar één ding: onze vermoeide benen onder tafel schuiven voor een lekker diner.
Nog geen plannen dit weekend? Spring in het zadel en kom je batterijen opladen. Met de Limburgse fietskaart stippel je vlot een wondermooie route uit, van knooppunt naar knooppunt. Onderweg volg je de bekende blauwe borden van het fietsroutenetwerk. Vergeet ook niet te proeven van overheerlijke streekproducten!