05 February 2021

Net geen 20 jaar oud, maar wel al een knoert van een stempel gedrukt op de Belgische muziekscene. Met zijn single ‘Pikachu’ wist hij niet alleen de jury van De Nieuwe Lichting (Studio Brussel) te overtuigen, maar ook luisterend Vlaanderen. Grizmo, né Giuseppe Piredda, schopte het tot bij de laatste 9 finalisten. Een podiumplek zat er helaas niet in, maar dat is geen heikel punt voor de jonge Genkenaar. Hij vertelt ons over zijn jonge carrière én over zijn wijk, Zwartberg. Zijn papa, Giancarlo, is Grizmo’s grootste fan én stopt zijn heel hart in de muziek van zijn zoon. Een onafscheidelijke en mooie relatie.


Zwartberg

Alles begon voor mij in Zwartberg, waar ik ben opgegroeid en nog steeds woon. Ik ging altijd naar mijn favoriete plekjes, zoals het cafeetje op het vliegveld. Met mijn vrienden gingen we steeds de profvoetballer uithangen op één van de voetbalpleintjes die de wijk rijk is.

Daarna kon ik altijd weer genieten van de beste lasagne en pasta van Raineri op de Horizonlaan. En dat is gemakkelijk, gewoon uithalen en thuis opwarmen: altijd lekker!

Winterslag

Ook de andere tuinwijken zijn heel wat hotspots rijk. Neem nu Winterslag bijvoorbeeld met C-mine en de multiculturele Vennestraat. C-mine is de place to be voor heel wat activiteiten: je gaat er ondergronds op expeditie, verdwaalt er in het Labyrint of stapt het indrukwekkend Energiegebouw binnen en voelt het stromen.

Tip? De tuinwijkwandeling van Winterslag verweeft mooi het heden en verleden in een uitgestippelde route van 4 km. De klinknagels in de grond wijzen je de weg naar de mooiste plekjes.

Music is the answer

Op al erg jonge leeftijd was ik veel bezig met muziek luisteren. Muziek met een motivatie in, zoals bij The Weeknd en Eminem. Maar ik keek toen ik 12 was ook vaak naar YouTube-kanalen. De liefde voor muziek is pas echt begonnen toen het YouTube-kanaal Sidemen een aflevering afsloot met een song van de Britse artiest Skepta. Ik was meteen verkocht en raakte ook in de ban van die Britse scene: Wiley, Kano, Dizzee Rascal, …

Waar muziek eerder ontspanning was, begon ik later voor de spiegel al wat mee te doen op de songs van die mannen. Het begon pas echt voor mij toen ik 16 was en twee decks van mijn papa cadeau kreeg. Dan draaide ik wat sets voor mij en mijn zusje. Ik mixte dan muziek die ik graag hoorde met nummers van Shawn Mendes en Ed Sheeran. En op die leeftijd begon ik ook gedichten te schrijven, zowel in het Engels als in het Nederlands. Het accent dat je in mijn nummers hoort, heb ik geleerd door veel naar mijn favoriete muziek te luisteren. Ik viel zelfs op bij de Britse rapper Jammer: ik mocht mijn kunsten tonen op zijn Instagram Live.

Ik denk dat ik door mijn Engelse tongval wel opval in de Belgische muziekscene en ik hoop daarmee ook potten te kunnen breken. Het is jammer dat ik De Nieuwe Lichting niet gewonnen heb, maar de mensen hebben me nu wel gehoord. Ik vergelijk het met Idool 2003, toen Peter Evrard won en Natalia tweede werd. Ik denk dat ik daar wel een punt mee maak. Maar ik gun het de winnaars van harte. Ik heb zelfs nog een grappig verhaal van één van de winnaars, Kids With Buns. Eén van de zangeressen vertelde me dat ze net voor de finale even wilde ontstressen in Antwerpen, maar toen een auto passeerde met mijn song ‘Pikachu’ op de luidste volume was de stress weer daar.

“Muziek heeft mij gered. Het is mijn uitlaatklep.”

Dat ik in het Engels rap, zie ik echter niet als een struikelblok. Muziek is mijn uitlaatklep en het heeft me gered. De meest devote fans zullen m’n zware teksten wel begrijpen, maar ik ben al lang blij als de mensen viben op mijn muziek. Sinds De Nieuwe Lichting krijg ik wel berichten van mensen van buiten Limburg. Ik wil de mensen die dat nodig hebben een stem geven en dat lukt met muziek. Dat mijn verhaal mensen raakt en dat is het grootste compliment dat je kan krijgen. Ik hoop dat ik als Grizmo later kan terug kijken op een legende die ik heb achtergelaten. En beter nog: dat we samen met de jongens van het jonge rapperscollectief 2de Golf waar ik deel van uitmaak, laten zien dat de jonge generatie veel in zijn mars heeft.